Ben je bezig met het maken van een leeromgeving met Learndash? Of ben je het van plan? Lees dan mijn 10 waardevolle tips over Learndash. Na een aantal jaren intensief werken met Learndash voorzie ik anderen graag van Nederlandstalige tips hoe je het beste een goede en functionele leeromgeving maakt met Learndash.
Inhoud
1) Wie is mijn doelgroep?
Een belangrijke vraag om mee te beginnen. Want dit kan onder andere ook de grote van je doelgroep bepalen. Wanneer je een leeromgeving bouwt voor interne studies (binnen jouw organisatie) of voor een veel groter publiek, dat kan al een groot verschil maken in je keuzes. Bepaal wie je er mee wilt bereiken en wat je doel is van je online cursussen.
2) Denk vooruit
Wanneer je begint met het bouwen van een leeromgeving met Learndash is vooruitdenken cruciaal. Waarom? Hier een aantal redenen.
Schaalbaarheid
Je doet er goed aan om na te denken over hoe de leeromgeving groeit. Komen er meer cursussen, gebruikers of functionaliteiten bij? Zorg ervoor dat je een platform kiest dat uitbreidbaar is zonder dat je alles opnieuw moet bouwen.
Gebruiksvriendelijkheid
Een intuïtieve interface is essentieel. Denk vooraf na over de gebruikerservaring, zodat de cursisten gemakkelijk hun weg vinden en niet afhaken door frustratie.
Technische Keuzes
De technologie die je kiest bepaalt hoe flexibel en toekomstbestendig je platform is. Kies een systeem dat compatibel is met toekomstige integraties en updates.
Contentstrategie
Hoe ga je content aanbieden? Worden het alleen video’s of ook quizzes, certificaten en interactieve modules? Vooruitdenken helpt om een logische structuur te bouwen die later makkelijk uitbreidbaar is.
3) Welke Learndash template past bij jouw leeromgeving?
Wanneer je je doelgroep hebt bepaald en ook goed nagedacht hebt over eventuele uitbreiding van je leeromgeving in de toekomst kun je gaan nadenken welke template je kiest voor je Learndash website.
Wat is essentieel in de template keuze?
- Hoe groot is je doelgroep?
- Is een technische uitbreiding makkelijk te integreren?
- Zijn terugkerende bezoekers belangrijk?
- Wordt het ook een community website?
- Heb je ervaring met pagebuilders en welke?
- Wat is je ervaring met Learndash?
Jouw template keuze voor je leeromgeving
Wanneer je je bovenstaande vragen hebt afgevraagd en deze ook hebt kunnen beantwoorden kun je nu een keuze maken van je template. Hieronder een overzicht van templates die bij jouw Learndash website kunnen passen.
Buddyboss Theme
Het BuddyBoss Thema is een populair WordPress template en speciaal is ontworpen voor het maken van online communities (op basis van Buddypress), e-learning platforms en abonnementen websites. Het heeft veel uitgebreide functies met een goede design. De kosten voor dit Thema is vrij hoog, maar liefst USD 299.- voor 1 website. Een goed alternatief is de Buddyboss plugin pro. Wel moet je vrij veel zelf doen aan het design, maar is compatible met veel Learndash gerichte Thema’s.
Functies uitgelicht
Buddy-x pro Theme
Wanneer je de kosten wat wil drukken maar toch een goed e-learning platform wilt bouwen is het Buddy-x Thema een uitstekend alternatief. In combinatie met de Buddyboss plugin pro bouw je een goede e-learning site met veel functionaliteiten. Wanneer het community gedeelte belangrijk is voor je site ben ik persoonlijk meer fan van een combinatie van Buddypress en Youzify. Heet geeft net dat beetje extra’s met de Youzify plugin en Buddypress is altijd makkelijk om uit te breiden.
Prijs: USD 79,-
Reign Theme
Het Reign Thema is gebouwd door dezelfde maker als die van Buddy-x pro. Een zeer goed alternatief voor Buddyboss met veel dezelfde functies. Goed te combineren met Buddyboss platform plugin. maar een combinatie met Buddypress en Youzify heb je een top thema voor een te maken e-learning platform.
Prijs: USD 99,-
Generatepress
Het Generatepress thema is een prima goedkope optie om je leeromgeving te bouwen in combinatie met Learndash. het heeft veel ingebouwde functies met veel groeimogelijkheden. De Generateblocks is uitgebreide functie om je website helemaal naar wens te maken, hier betaal je wel nog USD 40 extra voor.
Prijs: USD 59,-
Astra Theme
En als laatste voorbeeld het Astra Thema. Veel mensen kennen dit als een goede gratis thema. De betaalde versie hiervan is goed te integreren met Learndash wanneer je een eenvoudige leeromgeving maakt.
Prijs: USD 49,-
4) Plugin gebruik voor je community
Recent heb ik hier 2 mogelijkheden voor getest. De Buddyboss platform plugin en Buddypress in combinatie met Youzify. Mijn voorkeur ging uit eindelijk naar de combinatie van Buddypress met Youzify. Waarom? Hier enkele redenen:
5) De opzet van cursussen en lessen
De opzet van je cursussen en lessen is een belangrijk en complex onderdeel van je leeromgeving. In deze fase is de gebruiksvriedelijkheid van essentieel belang.
Structuur
Het bepalen van de structuur is voor de bezoeker belangrijk onderdeel. Wanneer je dat op orde hebt kan de cursist makkelijk navigeren binnen een cursus. Hier is wel vertaling voor nodig. Zo ziet de Engelstalige cursus structuur eruit.
- Course
- Lesson
- Topic
- Quiz
Wanneer we dit letterlijk vertalen naar het Nederlands, dan klinkt het niet helemaal logisch. Dus daarom vertaal ik het zefl meestal naar het volgende:
- Cursus
- Hoofdstuk
- Les
- Quiz
Verdelen van de lessen en hoofstukken
Zorg dat je niet ontelbare hoofdstukken en lessen hebt, houd je cursus overzichtelijk. De quizzen kun je per hoofdstuk instellen. Echter kies ik er persoonlijk meestal voor dat de student aan het einde van de cursus 1 quiz maakt. Op basis van dit resultaat kan de cursist een certificaat verdienen.
6) Woocommerce voor de verkoop van lessen
Bouw je een elarning platform? Om je omzet een boost te geven is het belangrijk om de juiste tools te gebruiken. Woocommerce is uitstekend te integreren met Learndash. Je kunt hiervoor de Woocommerce add-ons gebruiken. Hier 5 belangrijke redenen waarom je Woocommerce zou moeten gebruiken voor de verkoop van je cursussen.
Hier wordt nog eens goed uitgelegd waarom Woocommerce belangrijk is voor je Learndash site. Bekijk hier de video
7) Omzet verhogen door gebruik van een funnel
Eerder had ik al over het gebruik van de Woocommerce plugin. Met een funnel leidt je je bezoeker naar de afrekenpagina wat je verkoop vaak ten goed komt, mits je dit goed doet natuurlijk.
3 redenen waarom je een verkoop funnel moet gebruiken
Interessante funnel plugins voor Learndash
- WPfunnels
- Woocommerce funnel builder
- Funnelkit
- Cartflows
8) Het gebruik van abonnementen
Je wilt je bezoekers niet na één cursus alweer laten gaan. Daarom is het voor zowel jouw als de bezoeker interessant om abonnementen aan te bieden. Jij bindt daarmee de bezoeker aan je platform en de bezoeker kan hier ook weer voordelen uit halen, win win dus! En uiteindelijk verkoop je abonnementen, geen cursussen. Bekijk hier hoe dit goed wordt uitgelegd.
Enkele membership plugins voor Learndash
- Paid membership pro
- Memberpress
- Restrict Content Pro
9) Gebruiksvriendelijke backend omgeving
Één van de belangrijkste zaken voor een positieve beleving van de cursist is een gebruiksvriendelijke backend. Want eenmaal ingelogd hoort de student niet te verdwalen in de backend van je website, dus help je ze een handje. Hier deel ik een aantal aandachtspunten hoe jij de cursist (of docent) door de leeromgeving begeleidt.
Checklist voor een gebruiksvriendelijke backend
Hier een aantal voorbeelden
10) Interessante add-ons voor je Learndash site
Als laatste tip een aantal interessante add-ons (plugins) voor je e-learning website met Learndash.
Leer hier meer over nuttige add-ons voor Learndash
Online leeromgeving laten maken
Wil jij voor je organisatie een online leeromgeving door mij laten maken? Of heb je hulp nodig bij maken van een leeromgeving met Learndash? Stuur mij dan een bericht om een afspraak te maken.